ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΝΟΑΔΕΝΩΜΑ ;
Το ινοαδένωμα είναι ο πιο συχνός καλοήθης όγκος του μαστού, ιδίως στις γυναίκες 15-35 ετών, αποτελώντας περίπου το 50% των βιοψιών που αφορούν τον μαστό. Στο 20% των περιπτώσεων μπορεί να είναι πολλαπλά, ενώ στο 10% συνυπάρχουν 2-4 ινοαδενώματα στον ίδιο μαστό. Η αιτιολογία τους είναι άγνωστη, φαίνεται πως σχετίζονται με τις ορμονικές διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας και συνήθως υποχωρούν μετά την εμμηνόπαυση.
Tα ινοαδενώματα εμφανίζονται συνήθως ως στρογγυλά, ευκίνητα και ασυμπτωματικά μορφώματα, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις λίγο πριν ή κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Εντοπίζονται κατά την ψηλάφηση ή με τον απεικονιστικό έλεγχο (κυρίως υπερηχογράφημα) ενώ το μέσο μέγεθός τους είναι 1-3 εκατοστά και μπορεί να φτάσει εώς 10 εκατοστά.
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ;
Η πλειονότητα των γυναικών με απλά ινοαδενώματα δεν εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου στον μαστό. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνει μόνο στην περίπτωση που το ινοαδένωμα είναι σύνθετο και όταν συνυπάρχει άλλη παθολογία ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στον μαστό.
ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΠΩΣ ΕΧΩ ΙΝΟΑΔΕΝΩΜΑ ;
Η διαχείριση των ινοαδενωμάτων περιλαμβάνει προσεκτική παρακολούθηση με υπερηχογραφικό έλεγχο. Κάποιες φορές για να επιβεβαιωθεί πως το απεικονιστικό εύρημα αφορά όντως ινοαδένωμα, μπορεί να χρειαστεί βιοψία με βελόνα υπό τοπική αναισθησία.
Τις περισσότερες φορές ελαττώνονται σε μέγεθος και σε μερικές περιπτώσεις εξαφανίζονται πλήρως. Όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά και είναι κάτω από 2 εκατοστά χωρίς ύποπτα χαρακτηριστικά, συστήνεται να διενεργείται υπερηχογράφημα κάθε 4-6 μήνες για τα πρώτα δύο χρόνια και μετά ετησίως, ώστε να παρακολουθείται το μέγεθος και η μορφολογία τους.
ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ?
Εφόσον ο υπερηχογραφικός έλεγχος συνηγορεί ξεκάθαρα υπέρ ινοαδενώματος και δεν υπάρχει κάποια άλλη κλινική υποψία, το μόρφωμα δεν χρειάζεται να παρακεντηθεί (βιοψία). Όταν, όμως, ένα ινοαδένωμα είναι μεγαλύτερο από 2-3 εκατοστά, συμπτωματικό (π.χ. προκαλεί πόνο), εμφανές σε σχέση με το μέγεθος του μαστού, αυξάνει σε μέγεθος, έχει μορφολογικές ανωμαλίες, υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στον μαστό ή η γυναίκα δεν επιθυμεί να το παρακολουθεί τακτικά, τότε ενδείκνυται η χειρουργική αφαίρεση τόσο για να αποκλειστεί η κακοήθεια όσο και για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Αξίζει να σημειωθεί πως μια απότομη αύξηση του μεγέθους εγείρει την υποψία του φυλλοειδούς όγκου, ενός ασυνήθιστου νεοπλάσματος που χρήζει πιο εκτεταμένη χειρουργική εκτομή και που η προεγχειρητική βιοψία είναι δύσκολο να διαχωρίσει από το ινοαδένωμα.