ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΣΟΛΚΗ ΤΗΣ ΘΗΛΗΣ ;
Η εισολκή θηλής χαρακτηρίζεται από έλξη της θηλής προς τα έσω, μπορεί να επηρεάσει τον έναν ή και τους δύο μαστούς, και να είναι συγγενής ή επίκτητη. Εκτιμάται πως περίπου το 5% των γυναικών εμφανίζουν συγγενή εισολκή μίας θηλής (δηλ. εκ γενετής). Η επίκτητη εισολκή μπορεί να οφείλεται σε καλοήθη ή κακοήθη αίτια. Η καλοήθης εισολκή, συνήθως, επισυμβαίνει σταδιακά εντός ετών⸱ όταν εμφανισθεί ταχέως, η υποκείμενη αιτία μπορεί να είναι φλεγμονή, μετεγχειρητική αλλαγή ή κακοήθεια.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΕΙΣΟΛΚΗΣ ;
Κατατάσσεται σε τρία στάδια αναλόγως του πόσο εύκολα κάποιοι χειρισμοί μπορούν να επαναφέρουν την θηλή στην κανονική της θέση και του διαστήματος που παραμένει στην θέση αυτή. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων ανήκει στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή χρειάζεται άσκηση σθεναρού χειρισμού για να επιτευχθεί η φυσιολογική θέση και παραμένει εκεί για πολύ μικρό διάστημα.
Η συγγενής εισολκή της θηλής υπάρχει από τα πρώτα στάδια διαμόρφωσης του μαστού στην εφηβική ηλικία και αφορά περίπου 3% των γυναικών 19-26 ετών που δεν έχουν ιστορικό φλεγμονής, τραύματος, νεοπλασίας, χειρουργικής επέμβασης ή θηλασμού. Είναι καλοήθης και συνήθως αφορά και τους δύο μαστούς. Η αιτιολογία της είναι η αδυναμία του υποκείμενου ιστού να πολλαπλασιαστεί, ώστε να προβάλλεται η θηλή προς τα έξω, όπως επίσης κάποιες σπάνιες περιπτώσεις κληρονομούμενων ασθενειών.
Η επίκτητη εισολκή αποτελεί κάτι καινούριο για μια γυναίκα που έχει φυσιολογική προβολή της θηλής και η αιτιολογία της ποικίλει. Η φλεγμονή των γαλακτοφόρων πόρων αποτελεί μια συχνή αιτία αν και άγνωστης αιτιολογίας (σχετίζεται με το κάπνισμα), όπως επίσης και η πορεκτασία (δηλ. η διάταση των γαλακτοφόρων πόρων), το υποθηλαίο απόστημα, το περιθηλαίο συρίγγιο ή το αποτέλεσμα χειρουργικής παρέμβασης ή βιοψίας. Οπωσδήποτε, πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο κακοήθειας, που συνήθως εντοπίζεται υποθηλαία ή σε κεντρικό τμήμα του μαστού, γι’ αυτό και η διερεύνηση της αιτίας πρέπει να συνοδεύεται από μαστογραφία (σε γυναίκες>30) και υπερηχογράφημα μαστών⸱ η μαγνητική μαστογραφία δεν χρησιμοποιείται ως εξέταση ρουτίνας, αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμη αν η ψηφιακή μαστογραφία και το υπερηχογράφημα δεν καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΜΕ ΕΙΣΟΛΚΗ ΤΗΣ ΘΗΛΗΣ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙ;
Η εισολκή της θηλής δεν απαγορεύει τον θηλασμό, καθώς πολλές γυναίκες που εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα θηλάζουν με επιτυχία. Αν προκύψουν προβλήματα είναι καλό η μητέρα να συμβουλευτεί τον παιδίατρο ή σύμβουλο θηλασμού ώστε να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.
ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΗΛΗΣ ;
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες με εισολκή της θηλής έχουν τα ίδια επίπεδα αισθητικότητας με τις υπόλοιπες.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ;
Εφόσον διευκρινιστεί το αίτιο της εισολκής, η θεραπεία είναι και η ανάλογη. Αν και στην πλειοψηφία των ασθενών η εισολκή της θηλής αφορά καλοήθη αιτιολογία, μερικές γυναίκες μπορεί να επιθυμούν επιδιόρθωσή της για αισθητικούς λόγους. Ο στόχος της χειρουργικής παρέμβασης είναι η αποκατάσταση του βαθμού προβολής της θηλής με παράλληλη διατήρηση της ανατομίας των γαλακτοφόρων πόρων. Για τον σκοπό αυτό υπάρχουν πολλές τεχνικές, εκ των οποίων μερικές είναι ελάχιστα επεμβατικές, ακόμα και ενδοσκοπικές. Υπάρχουν και τεχνικές που μπορεί να εφαρμόσει μια γυναίκα από μόνη της με όχι και τόσο μόνιμα αποτελέσματα (π.χ. τεχνική Hoffman).