Γλυφάδα: 2108945553 | Ψυχικό: 2106997766 | Ηλιούπολη: 2109941126 | Τρίκαλα: 2431400158 | Κινητό: 6977291169

Λαζαράκη 43, Γλυφάδα | Μεσογείων 163, Ψυχικό (LifeCheck) | Πρωτόπαππα 13-15, Ηλιούπολη (LifeCheck) | Σωκράτους 10, Τρίκαλα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΨΙΑ ΜΑΣΤΟΥ ;
Η βιοψία μαστού αποτελεί μια διαγνωστική μέθοδο όπου αφαιρείται μικρή ποσότητα ιστού από μια ύποπτη περιοχή, ώστε να εξεταστεί στο μικροσκόπιο η καλοήθης ή κακοήθης φύση της. Με αυτόν τον τρόπο θα καθοριστεί η περαιτέρω αντιμετώπιση και παρακολούθηση της γυναίκας που εμφανίζει μια ψηλαφητή μάζα στο μαστό ή κάποιο ύποπτο απεικονιστικό εύρημα (μαστογραφία/υπέρηχος/μαγνητική μαστογραφία).

Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της αντιμετώπισης των χειρουργικών παθήσεων του μαστού, καθώς στη σύγχρονη χειρουργική του μαστού και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η ασθενής δεν συστήνεται να οδηγείται στο χειρουργείο εάν δεν υπάρχει προεγχειρητική διάγνωση.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΒΙΟΨΙΑΣ ;
Οι βασικές κατηγορίες βιοψίας μαστού είναι τρεις: η βιοψία με βελόνα, η χειρουργική βιοψία και η βιοψία δέρματος.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει η παρακέντηση με λεπτή βελόνα (FNA – Fine Needle Aspiration) και η βιοψία με κόπτουσα βελόνα (CNB – Core Needle Biopsy), και διενεργούνται με τοπική αναισθησία.

Στη χειρουργική βιοψία, που εκτελείται υπό γενική αναισθησία, γίνεται μεγαλύτερη τομή και λαμβάνεται περισσότερος ιστός. Δε συστήνεται να χρησιμοποιείται σαν αρχική διαγνωστική τεχνική, εκτός αν η βιοψία με βελόνα δεν είναι εφικτή.

Με την βιοψία δέρματος του μαστού (skin punch biopsy) αφαιρείται με τοπική αναισθησία τμήμα του δέρματος ή του συμπλέγματος της θηλής-θηλαίας άλω, όπου εντοπίζεται η ύποπτη αλλοίωση.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ;
Δεν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία για τη διενέργεια της βιοψίας. Ο θεράπων ιατρός, πριν προγραμματιστεί η βιοψία, οφείλει να είναι ενήμερος για το αν η ασθενής είναι έγκυος, αν έχει κάποιες αλλεργίες και κυρίως αν λαμβάνει ασπιρίνη ή κάποια άλλη αντιπηκτική αγωγή. Την ημέρα της βιοψίας είναι καλό η ασθενής να φέρει τον στηθόδεσμό της, ώστε να τον φορέσει μετά την επέμβαση για να παρέχει την απαραίτητη στήριξη στο μαστό.

 

ΕΝΕΧΕΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ;
Οι επιπλοκές είναι σπάνιες μετά από μια βιοψία μαστού (≤ 3%). Παρ’όλα αυτά μπορεί να παρουσιαστεί οίδημα (πρήξιμο), εκχύμωση (μελάνιασμα του δέρματος), αιμάτωμα ή τοπική λοίμωξη. Στην περίπτωση που μετά από βιοψία παρουσιαστεί πυρετός, η περιοχή της βιοψίας είναι ζεστή, κόκκινη ή βγάζει πολλά υγρά, είναι καλό να υπάρξει επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό για να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες.

 

ΤΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΙΟΨΙΑ;
Με όλους τους τύπους βιοψιών (πλην της χειρουργικής) οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους αμέσως με κάποιες γάζες να επικαλύπτουν τον μαστό. Την ημέρα εκείνη συστήνεται ανάρρωση, αν και οι γυναίκες αυτές μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους την ίδια ημέρα. Ίσως χρειαστούν απλά παυσίπονα για να απαλύνουν τον πιθανό πόνο (παρακεταμόλη)⸱ οι περισσότερες πάντως δεν τα χρειάζονται.

Η περιοχή της βιοψίας μπορεί να είναι μελανή για κάποιο διάστημα και γενικά, για τις επόμενες 5-10 μέρες συστήνεται να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις με τα χέρια, η έντονη γυμναστική και η άρση μεγάλου βάρους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τη χειρουργική βιοψία, με τη διαφορά πως η ασθενής έχει ράμματα, καθώς η τομή είναι μεγαλύτερη και ο πόνος ελαφρά περισσότερος.

Τα αποτελέσματα της βιοψίας βγαίνουν σε 5-10 ημέρες, αναλόγως της μεθόδου και καθορίζουν τη μετέπειτα διαχείριση, παρακολούθηση και πιθανή θεραπεία.

Μητρούσιας Απόστολος MD,MSc

Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος Στρατιωτικός Ιατρός
2ος Όροφος
Λαζαράκη 43, Γλυφάδα
info@breastaware.gr
Από το 2017
Ολοκληρωμένη χειρουργική, ογκολογική και μετεγχειρητική προσέγγιση
Φροντίδα Μαστού - Γραμματεία: Τζαμτζή Μυρσίνη
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθημερινές:
10:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο
10:00 - 14:00