Γλυφάδα: 2108945553 | Ψυχικό: 2106997766 | Ηλιούπολη: 2109941126 | Τρίκαλα: 2431400158 | Κινητό: 6977291169

Λαζαράκη 43, Γλυφάδα | Μεσογείων 163, Ψυχικό (LifeCheck) | Πρωτόπαππα 13-15, Ηλιούπολη (LifeCheck) | Σωκράτους 10, Τρίκαλα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΥΛΛΟΕΙΔΗΣ ΟΓΚΟΣ;
Ο φυλλοειδής όγκος αποτελεί ένα σπάνιο νεόπλασμα αποτελώντας <1% των όγκων του μαστού. Το όνομα του προέρχεται από τον τρόπο που αναπτύσσονται τα κύτταρα του έχοντας το σχήμα φύλλου. Έχει την τάση να μεγαλώνει γρήγορα αλλά σπάνια μεθίσταται.

Σε αντίθεση με τον καρκίνο του μαστού δεν εξορμάται από τους γαλακτοφόρους πόρους (τα σωληνάρια που μεταφέρουν το γάλα στην θηλή) ή από τα λοβία (οι αδένες που παράγουν το γάλα), αλλά από τον ενδιάμεσο ιστό που τα συνδέει, το στρώμα. Παρ΄όλα αυτά, οι φυλλοειδείς όγκοι μπορεί να περιέχουν και κύτταρα από πόρους ή λοβία.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΗΘΗΣ Η’ ΚΑΚΟΗΘΗΣ ;
Αν και τις περισσότερες φορές πρόκειται για καλοήθη όγκο, μερικές περιπτώσεις αφορούν κακοήθους (1 στις 10) ή ενδιάμεσης συμπεριφοράς νεόπλασμα. Σε όλες τις περιπτώσεις

αναπτύσσεται ταχέως και χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση ώστε να εξαιρεθεί σε μικρό μέγεθος και να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες υποτροπής ή μετάστασης. Εμφανίζεται σε γυναίκες στην 4η δεκαετία της ζωής τους, ενώ όταν είναι καλοήθης οι ηλικίες είναι μικρότερες.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;
Ο φυλλοειδής όγκος εμφανίζεται συνήθως ως ένα ανώδυνο ψηλαφητό μόρφωμα. Το μέγεθός του αυξάνει γρήγορα στα 2-4 εκατοστά αλλά πολλές φορές και περισσότερο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μεγάλων όγκων η αυξημένη πίεση που ασκείται στο δέρμα μπορεί να προκαλέσει πόνο και ελκωτική διάβρωση.

Η διάγνωση του φυλλοειδούς όγκου μπορεί να είναι δύσκολη λόγω μεγάλης ομοιότητας με το ινοαδένωμα (καλόηθες μόρφωμα χωρίς πιθανότητα κακοήθειας), το οποίο δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα σε μέγεθος και συναντάται σε μικρότερες ηλικίες (20-30 ετών). Εκτός της κλινικής εξέτασης, το υπερηχογράφημα είναι η εξέταση που θα δώσει επαρκή απεικονιστικά στοιχεία. Στο 20% των περιπτώσεων αποτελεί εύρημα του ετήσιου προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου. Η τελική διάγνωση μπαίνει με την βιοψία, αν και αυτή ενέχει πιθανή δυσκολία λόγω της ομοιότητας στο μικροσκόπιο με το ινοαδένωμα.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Ανεξαρτήτως με το αν ο φυλλοειδής όγκος έχει καλόηθες, ενδιάμεσο ή κακόηθες δυναμικό, η θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση μαζί με τουλάχιστον 1 εκατοστό περιβάλλοντος υγιούς ιστού (ευρεία ογκεκτομή). Βάσει μελετών η ευρεία ογκεκτομή ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επανεμφάνισης του όγκου στην περιοχή (υποτροπή). Η υποτροπή είναι συνήθης στα πρώτα δύο χρόνια από την αρχική εκτομή ενώ σε μερικές περιπτώσεις μεγάλου όγκου ή/και μικρού μαστού μπορεί να χρειαστεί τμηματική ή απλή μαστεκτομή για την επίτευξη υγιών χειρουργικών ορίων.

Ο φυλλοειδής όγκος σπάνια μεθίσταται στους μασχαλιαίους λεμφαδένες και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν χρειάζεται παρέμβαση στην μασχάλη. Σε περίπτωση που υπάρχει επέκταση εκτός του μαστού, είναι ενδιάμεσου/κακοήθους δυναμικού ή τα χειρουργικά όρια είναι ανεπαρκή μπορεί να χρειαστεί επικουρική ακτινοβόληση, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής. Αν εμφανισθεί μετάσταση σε άλλα όργανα του σώματος, η επικουρική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει και χημειοθεραπεία.

Μητρούσιας Απόστολος MD,MSc

Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος Στρατιωτικός Ιατρός
2ος Όροφος
Λαζαράκη 43, Γλυφάδα
info@breastaware.gr
Από το 2017
Ολοκληρωμένη χειρουργική, ογκολογική και μετεγχειρητική προσέγγιση
Φροντίδα Μαστού - Γραμματεία: Τζαμτζή Μυρσίνη
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθημερινές:
10:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο
10:00 - 14:00