Γλυφάδα: 2108945553 | Ψυχικό: 2106997766 | Ηλιούπολη: 2109941126 | Τρίκαλα: 2431400158 | Κινητό: 6977291169

Λαζαράκη 43, Γλυφάδα | Μεσογείων 163, Ψυχικό (LifeCheck) | Πρωτόπαππα 13-15, Ηλιούπολη (LifeCheck) | Σωκράτους 10, Τρίκαλα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ ;
Μαστίτιδα είναι η φλεγμονή του μαστού που μπορεί να εμφανισθεί κατά τον θηλασμό ή μετά από μικροβιακή λοίμωξη. Έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ερυθρότητα, πόνος, οίδημα, έκκριμα θηλής, ψηλαφητό μόρφωμα και αύξηση της θερμότητας στην περιοχή. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει πυρετός και ρίγος, ενώ αν δεν θεραπευθεί επαρκώς αναπτύσσεται απόστημα, το οποίο χρήζει χειρουργικής παροχέτευσης στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ AITIA;
Η πιο συχνή αιτία της μαστίτιδας είναι ο θηλασμός και αφορά το 2-10% των γυναικών τις πρώτες 6-8 εβδομάδες του θηλασμού ή στην φάση του απογαλακτισμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα φροντίδας του μωρού και κάποιες φορές σε αναγκαστική διακοπή του. Η ατελής απομάκρυνση του γάλατος από τον μαστό κατά την

διάρκεια του θηλασμού μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη κάποιων γαλακτοφόρων πόρων, με αποτέλεσμα συσσώρευση και παλινδρόμηση του γάλατος με επακόλουθη φλεγμονή.

Άλλη αιτία αποτελεί η είσοδος μικροβίων του δέρματος ή στόματος του μωρού από κάποιον μικροτραυματισμό της θηλής ή γαλακτοφόρου πόρου. Η πιθανή στάση του γάλατος εντός του μαστού αποτελεί επιπλέον πρόσφορο έδαφος για εκδήλωση φλεγμονής.

Η αιτιολογία των περιπτώσεων μαστίτιδας που δεν οφείλεται σε θηλασμό (περιθηλαία, ιδιοπαθής κοκκιωματώδης και φυματιώδης) είναι άγνωστη και αντιμετωπίζεται με την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Το προηγούμενο επεισόδιο μαστίτιδας, η κακή τεχνική άντλησης του γάλατος από τον μαστό, η παρεμπόδιση της ροής του (σφιχτός στηθόδεσμος, πίεση ζώνης ασφαλείας αυτοκινήτου, άρση μεγάλου βάρους), το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η κούραση και το άγχος αναφέρονται ως παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση μαστίτιδας.

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΤΗΝ ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ;
Για να αποκτηθεί μία καλή σχέση θηλασμού με το νεογέννητο και για να αποφευχθούν επιπλοκές όπως η μαστίτιδα, είναι καλό να ακολουθούνται οδηγίες από σύμβουλο θηλασμού. Σε γενικές γραμμές οι πιθανότητες εμφάνισης μαστίτιδας μειώνονται όταν αποφεύγεται η υπερβολική πλήρωση του μαστού πριν ξεκινήσει ο θηλασμός, ο μαστός εκκενώνεται πλήρως μετά από κάθε θηλασμό, χρησιμοποιούνται συχνά και οι δύο μαστοί, το μωρό τοποθετείται σωστά και προσαρμόζεται καλά το στόμα του.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;
Η κλινική εικόνα της μαστίτιδας είναι χαρακτηριστική και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί καλλιέργεια του γάλατος ώστε να καθορισθεί επακριβώς η αντιβιοτική θεραπεία. Πρέπει να τονισθεί πως τα συμπτώματα αυτά ομοιάζουν με μια όχι και τόσο συχνή μορφή κακοήθειας, τον φλεγμονώδη καρκίνο, που επίσης προκαλεί ερυθρότητα και οίδημα στον μαστό. Γι’ αυτόν τον λόγο μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις ή ακόμα και βιοψία.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ;
Η θεραπεία της μαστίτιδας περιλαμβάνει αναλγητικά-αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτική αγωγή, εφόσον επιβεβαιωθεί η λοίμωξη, η διάρκεια της οποίας είναι συνήθως 10 ημέρες. Δεν υπάρχει λόγος απότομης διακοπής του θηλασμού καθώς η εκκένωση του μαστού, το ζεστό επίθεμα πριν και το κρύο μετά τον θηλασμό, σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα προληπτικά μέτρα δρουν καταλυτικά στην θεραπεία.

Μητρούσιας Απόστολος MD,MSc

Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος Στρατιωτικός Ιατρός
2ος Όροφος
Λαζαράκη 43, Γλυφάδα
info@breastaware.gr
Από το 2017
Ολοκληρωμένη χειρουργική, ογκολογική και μετεγχειρητική προσέγγιση
Φροντίδα Μαστού - Γραμματεία: Τζαμτζή Μυρσίνη
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθημερινές:
10:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο
10:00 - 14:00