ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Ο ΜΑΣΤΟΣ ;
Ο πιο απλός τρόπος να ελέγχει μια γυναίκα το μαστό της είναι η αυτοεξέταση (αυτοψηλάφηση). Έτσι εξοικειώνεται με την εμφάνιση και την αίσθηση του, γεγονός που κάνει πιο εύκολη την παρατήρηση οποιασδήποτε αλλαγής. Οι αλλαγές που συστήνεται να εκτιμηθούν από χειρουργό μαστού είναι το ψηλαφητό μόρφωμα, οι μεταβολές στο σχήμα και χρώμα του μαστού, η εισολκή ή το έκκριμα θηλής, ο εμμένων πόνος και η καθήλωση του δέρματος του.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση του μαστού είναι η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα και η μαγνητική μαστογραφία.
Η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί το βασικό μέσο για τον έλεγχο και πρόληψη των παθήσεων του μαστού, ιδίως στις γυναίκες των 40 ετών και άνω,
όπου και εντοπίζονται ανωμαλίες που δε μπορούν να γίνουν αντιληπτές με την ψηλάφηση. Ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος σε αυτές τις γυναίκες συμβάλλει δραστικά τόσο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού όσο και στην αναγνώριση βλαβών σε πολύ αρχόμενο στάδιο ανάπτυξης.
Το υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται σε μικρότερες ηλικίες, για την εκτίμηση κυστικών ή συμπαγών βλαβών, όπως επίσης συμπληρωματικά της μαστογραφίας στην περίπτωση πυκνών μαστών ή ύποπτων ευρημάτων.
Η μαγνητική μαστογραφία χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. όταν η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα δε συμφωνούν κατά την εκτίμηση μιας βλάβης ή σε γυναίκες με ενθέματα, αλλά ενέχει τον κίνδυνο ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε αχρείαστες βιοψίες.
Τέλος, η οριστική διάγνωση των αλλοιώσεων του μαστού τίθεται με την εξέταση τους στο μικροσκόπιο. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η λήψη ενός μικρού τμήματος της βλάβης, δηλαδή η βιοψία, η οποία στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται με την χρήση βελόνας (λεπτής ή κόπτουσας) υπό τοπική αναισθησία. Το αποτέλεσμα της βιοψίας θα καθορίσει και την περαιτέρω αντιμετώπιση.