ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο «ΤΡΙΠΛΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ» ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ;
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος είναι μία όχι τόσο συχνή μορφή καρκίνου του μαστού που συναντάται στο 10-20% των περιπτώσεων. Το χαρακτηριστικό του είναι πως τα κύτταρα του στερούνται οιστρογονικών και προγεστερονικών υποδοχέων όπως επίσης HER2 πρωτεϊνών (ER-, PR-, HER2-). Οι συγκεκριμένοι υποδοχείς βοηθούν την προσκόλληση των ορμονών στα καρκινικά κύτταρα (οιστρογόνων και προγεστερόνης) δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ερέθισμα για την ανάπτυξη του όγκου. Η μη ύπαρξη αυτών των υποδοχέων και πρωτεϊνών έχει ως αποτέλεσμα η νόσος να έχει πιο δύσκολη αντιμετώπιση διότι δεν ανταποκρίνεται στην συμπληρωματική ορμονοθεραπεία (με ταμοξιφαίνη ή αναστολείς αρωματάσης) ή ανοσοθεραπεία (μονοκλωνικά αντισώματα / Herceptin).
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ;
Θεωρείται πιο επιθετικός, εμφανίζεται συνήθως σε νέες γυναίκες, σε φορείς της μετάλλαξης του γονιδίου BRCA1, έχει την τάση να μεγαλώνει και να εξαπλώνεται ταχύτερα από τους υπόλοιπους τύπους, ενώ η πιθανότητα να υποτροπιάσει είναι μεγαλύτερη.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ;
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος έχει τα ίδια σημεία και συμπτώματα με τους υπόλοιπους τύπους της νόσου (π.χ. απεικονιστικές βλάβες, ψηλαφητό μόρφωμα). Η οριστική διάγνωση τίθεται μετά από βιοψία της ύποπτης αλλοίωσης όπου μελετάται στο μικροσκόπιο και ελέγχονται τα χαρακτηριστικά των καρκινικών κυττάρων της, τα οποία δεν εκφράζουν ορμονικούς υποδοχείς και την πρωτεΐνη HER2.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ;
Το βασικό κομμάτι της θεραπείας είναι χειρουργική αφαίρεση της βλάβης είτε με ογκεκτομή (δηλ. διατήρηση του μαστού) είτε με μαστεκτομή. Κατά την διάρκεια του χειρουργείου ελέγχονται και οι λεμφαδένες της μασχάλης για πιθανή μετάσταση.
Επικουρικά χορηγείται χημειοθεραπεία (συνήθως προεγχειρητικά ώστε να επιχειρηθεί συρρίκνωση της βλάβης) η οποία στοχεύει στα καρκινικά κύτταρα που υπάρχουν στην περιοχή του μαστού ή έχουν μετακινηθεί σε άλλα σημεία του οργανισμού.
Η ακτινοβόληση του μαστού χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις ώστε να «σκοτωθούν» τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα στην περιοχή της επέμβασης (π.χ. μετά από ογκεκτομή, μεγάλος όγκος, μετάσταση σε λεμφαδένες της μασχάλης).