Οι φρουροί λεμφαδένες είναι οι λεμφαδένες της μασχάλης που βρίσκονται πιο κοντά στην κακοήθεια και ο πρώτος σταθμός μετάστασης των καρκινικών κυττάρων στον καρκίνο του μαστού.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΨΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ ΦΡΟΥΡΟΥ;
Η βιοψία του φρουρού λεμφαδένα είναι μια χειρουργική παρέμβαση για την ανίχνευση πιθανών μεταστάσεων στους λεμφαδένες της μασχάλης, ώστε να σταδιοποιηθεί η νόσος και να καθοριστεί η συμπληρωματική θεραπεία. Στη συνέχεια του χειρουργείου διενεργείται η αφαίρεση της κακοήθειας. Αν ο λεμφαδένας φρουρός είναι θετικός για μετάσταση, τότε μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω καθαρισμός των λεμφαδένων της μασχάλης⸱ αν είναι αρνητικός δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον.
ΠΩΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ;
- Πριν την έναρξη της επέμβασης γίνεται έγχυση γύρω από τη θηλή ή γύρω από τον όγκο μιας ραδιοϊσοτοπικής ουσίας και μιας μπλε χρωστικής για να βοηθήσουν τον χειρουργό να εντοπίσει τους λεμφαδένες φρουρούς (1-3).
- Γίνεται μια μικρή τομή στη μασχάλη και με την βοήθεια ενός ανιχνευτή αναγνωρίζεται ο λεμφαδένας φρουρός (ή φρουροί) ο οποίος είναι χρωματισμένος μπλε. Αν γίνει μαστεκτομή ο λεμφαδένας εντοπίζεται από την ίδια τομή.
- Στη συνέχεια αφαιρείται και αποστέλλεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για να εξετασθεί για την παρουσία καρκινικών κυττάρων (ταχεία βιοψία).
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ Ο ΛΕΜΦΑΔΕΝΑΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ;
Σε περίπτωση που διενεργηθεί μαστεκτομή, τότε συμπληρωματικά αφαιρούνται και οι υπόλοιποι λεμφαδένες της μασχάλης (μασχαλιαίος λεμφαδενικός καθαρισμός).
Εφόσον όμως διενεργηθεί ογκεκτομή (δηλ. ο μαστός διατηρηθεί) μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις ο λεμφαδενικός καθαρισμός να παραληφθεί (μικρός όγκος, εώς και δύο λεμφαδένες θετικοί για μετάσταση, συμπληρωματική ακτινοθεραπεία). Αυτό συμβαίνει διότι η μετεγχειρητική ακτινοβόληση του μαστού περιλαμβάνει και τμήμα της μασχαλιαίας χώρας.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ;
Οι επιπλοκές είναι αρκετά σπάνιες και περιλαμβάνουν αιμάτωμα, φλεγμονή, αλλεργική αντίδραση στη μπλε χρωστική, λεμφοίδημα (πρήξιμο του χεριού)