Γλυφάδα: 2108945553 | Ψυχικό: 2106997766 | Ηλιούπολη: 2109941126 | Τρίκαλα: 2431400158 | Κινητό: 6977291169

Λαζαράκη 43, Γλυφάδα | Μεσογείων 163, Ψυχικό (LifeCheck) | Πρωτόπαππα 13-15, Ηλιούπολη (LifeCheck) | Σωκράτους 10, Τρίκαλα

Η αποκατάσταση με ενθέματα αποτελεί μία σύγχρονη μέθοδο επανόρθωσης του μαστού βάσει της οποίας αναδιαμορφώνεται η περιοχή της μαστεκτομής (δηλ. οι μύες και το δέρμα του πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος) ώστε να τοποθετηθεί ένα ένθεμα που θα προσφέρει ικανοποιητικό όγκο και αισθητικό αποτέλεσμα. Γίνεται άμεσα (κατά το χειρουργείο της μαστεκτομής) ή σταδιακά:

  • Άμεση Αποκατάσταση. Στο ίδιο χειρουργείο της μαστεκτομής τοποθετείται ένα ένθεμα σιλικόνης κάτω από τον θωρακικό μυ ή το δέρμα. Η μαστεκτομή που έχει προηγηθεί διατηρεί το δέρμα με ή χωρίς την θηλή (αναλόγως της εντόπισης του όγκου) ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για την τοποθέτηση του σιλικονούχου ενθέματος, παρέχοντας έτσι ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Πολλές φορές για τη στήριξη του ενθέματος χρησιμοποιείται επιπρόσθετα συνθετικό ή βιολογικό πλέγμα. Συνήθως δε συστήνεται αν πρόκειται να ακολουθήσει συμπληρωματική ακτινοθεραπεία, λόγω των προβλημάτων επούλωσης που δημιουργούνται.
  • Σταδιακή Αποκατάσταση (Δύο Σταδίων). Στο ίδιο χειρουργείο της μαστεκτομής τοποθετείται ένας διατατήρας ιστών κάτω από τον θωρακικό μυ (ομοιάζει με ξεφούσκωτο μπαλόνι). Μετεγχειρητικά (μετά τον πρώτο μήνα και εβδομαδιαίως) ο διατατήρας γεμίζει σταδιακά με φυσιολογικό ορό και, αναλόγως του όγκου του, διατείνονται αντίστοιχα ο μυς και το υπερκείμενο δέρμα. Ένα δεύτερο χειρουργείο ακολουθεί μετά από περίπου 4-6 μήνες για να αντικαταστήσει τον διατατήρα με μόνιμο σιλικονούχο ένθεμα. Αυτός ο τύπος αποκατάστασης επιτρέπει επίσης μερική ανακατασκευή των ιστών κατά την δεύτερη επέμβαση ακόμα και αν έχει προηγηθεί μετεγχειρητική συμπληρωματική ακτινοθεραπεία.

Η επιλογή μεταξύ άμεσης ή σταδιακής αποκατάστασης εξαρτάται από το είδος της συμπληρωματικής θεραπείας που θα χρειαστεί μετά το χειρουργείο, το μέγεθος του μαστού, τα συνοδά προβλήματα υγείας, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η επιθυμίας της κάθε γυναίκας.

Συγκριτικά με την αποκατάσταση με αυτόλογο κρημνό (δηλ. μετακίνηση ιστού από κάποιο άλλο σημείο του σώματος) ο χρόνος της επέμβασης και η περίοδος ανάρρωσης είναι σημαντικά μικρότερος, το χειρουργείο είναι λιγότερο περίπλοκο και δεν χρησιμοποιείται επιπρόσθετη περιοχή του σώματος για λήψη ιστού (επιπλέον κίνδυνος για επιπλοκές όπως μυϊκή αδυναμία, κήλες). Το αισθητικό αποτέλεσμα, βέβαια, δεν είναι το ίδιο φυσικό και δεν διαρκεί εφ’όρου ζωής (όλα τα ένθεμα συστήνεται να αντικαθίστανται μετά από 15-20 χρόνια).

Οι επιπλοκές που σχετίζονται με το ένθεμα, αν και όχι συχνές, αφορούν φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε αφαίρεσή του, ρήξη, δημιουργία σκληρής αντιδραστικής κάψας γύρω από αυτό που προκαλεί παραμόρφωση του σχήματος του μαστού, όπως επίσης νέκρωση του δέρματος ή της θηλής, και στην πλειονότητα τους διορθώνονται χειρουργικά. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την αποκατάσταση η αισθητικότητα της περιοχής ελαττώνεται σημαντικά ή εξαφανίζεται.

Μητρούσιας Απόστολος MD,MSc

Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος Στρατιωτικός Ιατρός
2ος Όροφος
Λαζαράκη 43, Γλυφάδα
info@breastaware.gr
Από το 2017
Ολοκληρωμένη χειρουργική, ογκολογική και μετεγχειρητική προσέγγιση
Φροντίδα Μαστού - Γραμματεία: Τζαμτζή Μυρσίνη
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθημερινές:
10:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο
10:00 - 14:00