Γλυφάδα: 2108945553 | Ψυχικό: 2106997766 | Ηλιούπολη: 2109941126 | Τρίκαλα: 2431400158 | Κινητό: 6977291169

Λαζαράκη 43, Γλυφάδα | Μεσογείων 163, Ψυχικό (LifeCheck) | Πρωτόπαππα 13-15, Ηλιούπολη (LifeCheck) | Σωκράτους 10, Τρίκαλα

Η ογκοπλαστική χειρουργική ενσωματώνει τις τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής στην χειρουργική ογκολογία μαστού. Βασικός της στόχος είναι η ογκολογική ασφάλεια με την παράλληλη διατήρηση της φυσικότητας του μαστού. Καθώς πλέον το 70% των επεμβάσεων που εκτελούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού αφορούν ογκεκτομές, αποτελεί απαραίτητο εργαλείο στη σύγχρονη χειρουργική του μαστού.  

Όταν διενεργείται ογκεκτομή για την αφαίρεση μιας βλάβης (δηλ. διατηρείται ο μαστός) που θα αφήσει μεγάλο κενό στον αδένα, οι ογκοπλαστικές τεχνικές εφαρμόζονται για την ανακατασκευή του, ώστε ο μαστός να διατηρήσει το φυσικό σχήμα και μορφή του. Ο άλλος μαστός μπορεί επίσης να συμμετροποιηθεί ώστε να έχουν την ίδια εμφάνιση (π.χ. ανόρθωση ή μειωτική). Με τις τεχνικές αυτές δύναται να αφαιρεθεί 2050% του όγκου του μαστού χωρίς να προκληθεί σημαντική δυσμορφία στο περίγραμμά του.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ;

Η ευχέρεια χειρισμού και κινητοποίησης του μαστικού αδένα μέσω των διάφορων ογκοπλαστικών μεθόδων δίνει τη δυνατότητα αφαίρεσης μεγαλύτερου τμήματος σε περιπτώσεις μεγάλων όγκων, προσφέροντας ογκολογικά μεγαλύτερη ασφάλεια και προστατεύοντας παράλληλα τον υπόλοιπο μαστό, που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατο να διατηρηθεί.

Επίσης, διενεργείται ένα χειρουργείο και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν τοποθετούνται παροχετεύσεις. Η γυναίκα μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια ή επόμενη μέρα (όταν πρόκειται για απλές επεμβάσεις).  

Τέλος, η επέμβαση προηγείται της συμπληρωματικής ακτινοβολίας και αποφεύγονται πιθανά προβλήματα επούλωσης που μπορεί να προέκυπταν εάν το χειρουργείο εκτελούνταν μετά την ακτινοθεραπεία.  

 

ΠΩΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ;

Αφού αφαιρεθεί ο όγκος (και οι λεμφαδένες εφόσον πρόκειται για κακοήθεια), ο αδένας αναδιαμορφώνεται και κινητοποιείται μαζί με την θηλή ώστε να επιτευχθεί ένα φυσικό αποτέλεσμα. Σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζεται με ανόρθωση ή μειωτική τόσο του πάσχοντος όσο και του άλλου μαστού για να υπάρχει συμμετρία.  

Η επιλογή της μεθόδου που θα εφαρμοσθεί εξαρτάται από την εντόπιση της βλάβης, την ποσότητα αδένα που θα αφαιρεθεί, το μέγεθος του μαστού, τον βαθμό πτώσης του και τον σωματότυπο της γυναίκας.  

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ;

Το αιμάτωμα, η φλεγμονή το τραύματος, το σέρομα (συσσώρευση ορώδους υγρού), η νέκρωση λίπους ή θηλής είναι οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανισθούν σε μικρό ποσοστό και είναι συχνότερες στους διαβητικούς, καπνιστές και νοσογόνα παχύσαρκους.

Μητρούσιας Απόστολος MD,MSc

Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος Στρατιωτικός Ιατρός
2ος Όροφος
Λαζαράκη 43, Γλυφάδα
info@breastaware.gr
Από το 2017
Ολοκληρωμένη χειρουργική, ογκολογική και μετεγχειρητική προσέγγιση
Φροντίδα Μαστού - Γραμματεία: Τζαμτζή Μυρσίνη
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθημερινές:
10:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο
10:00 - 14:00